Hengqin Village

Mixed-use as gateway attraction

The Hengqin Village development serves as an attraction for all as well as a solution to the lack of space in Macau. Designed as a gateway attraction between Macau and Mainland China, the project provides a variety of retail, entertainment, wellness, and food & beverage options, while adding connectivity to planned office and hotel/serviced apartment towers, as well as the adjacent immigration facilities building.

At a Glance

Project Type

Sustainability, Open/Public Space, Retail

Location

Zhuhai, China

Size

250,500 sq ft

Client

Shun Tak Holdings

Services

Architecture
world map
As a counterpoint  to the majority of hermetically sealed mixed use retail podiums planned for adjacent sites, Hengqin Village was conceived as a vertical composition of village forms.
As a counterpoint to the majority of hermetically sealed mixed use retail podiums planned for adjacent sites, Hengqin Village was conceived as a vertical composition of village forms.
The components are connected by a public walkway that brings people up an experiential pathway to a rooftop dining garden.
The components are connected by a public walkway that brings people up an experiential pathway to a rooftop dining garden.
aerial showing towers

As the podium for two towers, our 4-level village is the heart of the project and the main connective tissue between the various programs, both vertically and horizontally.

The southwest corner serves as the face of the project as visitors arrive from the immigration facility.
The southwest corner serves as the face of the project as visitors arrive from the immigration facility.
entrance full bleed

The massing and the architecture of this portion of the project enables porosity to create an inviting portal into the project's heart; a heart filled with activity and dining experiences, a retreat and respite for the weary or curious traveler.

rendering with trellis

The glass and steel trellis that gives the vertical village its signature look, serves to both offer some protection from the elements while also allowing visitors to remain connected to the outdoors.

green

Given the density of the project, we had to find vertical strategies on incorporating greenery, along with the public spaces. This comprised of 3 main design elements, the central rooftop cafe envisioned as a treehouse with the main stairways entwined with its columns; the vertical green walls of some of the elevation components; and the rooftop gardens sitting underneath the undulating canopy trellis with views back to the sparkling lights of the Cotai strip.

sustainability

A number of sustainable design strategies were employed to make the project more environmentally friendly, including the use of the visually iconic canopy to help direct air for improved ventilation and cooling.

rooftop - full bleed

The rooftop garden is a feature f&b destination that offers a variety of spatial experiences from large footprint anchors to smaller dining patios which offer dining under the unique undulating roof with views of the stars above.

Next Project

San Gabriel Valley Mixed-Use

San Gabriel Valley, CA
Town center living