Santa Monica Place

Transformative retail renovation

The new Santa Monica Place changes an obsolete, enclosed, multi-level mall into a dynamic urban heart that celebrates the cultural and geographic openness that makes Santa Monica a great place to live, work, play and visit. Commissioned by Macerich to renovate the outdated mall, JERDE set out to create a vibrant and intimate public setting rather than a shopping center.

At a Glance

Project Type

TOD, Open/Public Space, Sports & Entertainment, Mixed-Use, Retail

Location

Santa Monica, California

Size

524,000 sq ft

Client

Macerich Company

Executive Architect

Omniplan; SMS Architects (Arclight Cinema)

Services

Architecture

Awards

VIVA Best of the Best Award, International Council of Shopping Centers

Gold Award - Renovation, International Council of Shopping Centers

California Best Retail Project, Los Angeles Business Council Architectural Awards

world map
TOD
By seamlessly connecting its popular and diverse surrounding uses, it has become the hub of Santa Monica.
Connection on all four sides
Establishing pedestrian connections extended the famous Third Street Promenade and strengthen the surrounding city core.
Single Image w/Paragraph

Blending timeless urban principles that predate conventional malls with its organic approach to retail design, JERDE intricately wove the project into the existing city fabric.

Centercourt
The firm opened up the mall by removing the roof, creating generous open spaces.
The new Santa Monica Place replaces a dead mall with a vibrant, open-air district.
The new Santa Monica Place replaces a dead mall with a vibrant, open-air district.
It may be the first mall remodel project that actually transforms an existing mall into an urban place.
It may be the first mall remodel project that actually transforms an existing mall into an urban place.
By incorporating forms, materials, and landscaping found throughout the city, JERDE enhanced the project's natural fit.
By incorporating forms, materials, and landscaping found throughout the city, JERDE enhanced the project's natural fit.
New public spaces and a new caliber of retail tenants helped transform the promenade.
New public spaces and a new caliber of retail tenants helped transform the promenade.
Aerial

Next Project

Project 18

Hong Kong, China
Trendsetting mixed-use office